Tietokonegrafiikkaa käsiteltäessä kuvien luomiseen, tallentamiseen ja käsittelyyn on kaksi eri tekniikkaa. Ne ovat bittikarttakaavioita ja vektorigrafiikkaa, joita kutsutaan vektoriksi ja bittikartaksi, tai “vektorikuva (vektorikuva) ja “bittikarttakuva (rasteroitu).
Vektori ja bittikartta ovat tietokoneessa käytettävien kahden kuvalajin nimet.


Bittikarttagrafiikka (rasteri) – Kuvat muodostetaan kuvapisteittäin. Pikselit ovat erivärisiä pieniä neliöitä, jotka toimivat mosaiikkimuotokuvina. Sen on osoitettu edustavan korkean tason kuvia yksityiskohdista, kuten luontokuvasta, näissä kuvissa on hienovarainen sävysiirtymä ja useimmiten ne koostuvat miljoonista väreistä.
Tämän kaavion haittapuoli on se, että kuvaa ei voi juurikaan laajentaa, koska se kärsii huomattavista vääristymistä, määritelmän ja siten laadun menettämisestä. Yleisimmät bittikarttatietomuodot ovat TULOSTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT PSP-, BMP-, GIF-, JPEG- ja PNG-muotoja. Ihanteellinen fotorealistisiin esityksiin, liukuväritehostekuviin, valokuviin, joissa on erikoistehosteita jne… on aina tarpeen olla tietoinen kunkin kuvakoon pikseleistä.
Kun valmistelet kuvia korkealaatuista tulostusta varten, muista:
300DPI enintään A3-muotoihin
150 DPI enintään A1-muotoihin
Tiedostoja, joiden tarkkuus on yli 300DPI, ei tarvitse sulkea, koska suurempi tarkkuus ei paranna tulosteen tulostuslaatua.

Vektorigrafiikka – Niitä ei muodosteta kuvapisteillä, vaan tietokoneen suorittamilla matemaattisilla laskutoimitusten avulla, jotka tuottavat viivoja, käyriä ja täytettyjä muotoja. Vaikka se on valmistettu rajoitetuilla väreillä, se voi esittää liukuvärejä ja varjostuksia kehittyneimpien elementtien tuottamiseksi. Ihanteellinen logoille, symboleille, piirustuksille… Se on monipuolinen kuvatyyppi, sitä voidaan käyttää missä tahansa koossa menettämättä laatua.
Mikä muuttuu yhdestä toiseen, jos nämä kaksi ovat kuvia?
Yhteenvetona voidaan todeta vektorin suurentamisen rajoittamattomasta kapasiteetista. Vektori – Voit luoda kuvan ja suurentaa sitä niin paljon kuin haluat, jotta se ei menetä asetusta, joka jatkuu samalla laadulla, koska se riippuu siinä olevien objektien määrästä eikä itse kuvan koosta.
Bittikartta – Luot kuvan, ja kun sitä suurennettu, menetät laadun, koska se riippuu itse piirustuksen koosta.
Deixe uma Resposta