Design a site like this with WordPress.com
Iniciar

Graafisen suunnittelun perusteet

CMYK

Kuva: https://www.vectorstock.com/royalty-free-vector/simple-cmyk-color-sample-with-color-name-vector-15871362
CMYK on värijärjestelmä, jonka lyhenne muodostuu väreistä syaani (syaani), magenta (magenta), keltainen (keltainen) ja musta (musta). CMYK (kutsutaan myös väripigmentiksi) on painoteollisuudessa laajalti käytetty järjestelmä.

Päävärien syaani, magenta ja keltainen lisäksi käytetään myös mustaa, jota pidetään "avainvärinä", koska on tärkeää määritellä kuvan yksityiskohdat (joillekin lyhenteeseen kuuluva "K" on sana englanti "Key", joka tarkoittaa "avainta").

CMYK -järjestelmää käytetään väritulostamiseen musteella, ja sen tarkoituksena on piilottaa joitakin värejä, kun tausta on valkoinen, vähentää kirkkautta ja korostaa neljän värin yhdistelmää. CMYK pystyy toistamaan kaikki suuret olemassa olevat väriasteikot. CMYK tuottaa tulostimien ja kopiokoneiden avulla suuren osan näkyvän spektrin väreistä.

Vaikka CMYK on pigmenttiväri, RGB -järjestelmä (punainen, vihreä ja sininen) määritellään valon väriksi, ja sitä käytetään valoa säteilevissä kohteissa (esimerkiksi televisiossa).

CMYK: n ja RGB: n lisäksi on muita väristandardeja, kuten Pantone, kirjasto, jossa on valtava valikoima luetteloituja värejä.

RGB

Kuva:https://www.avtech.fi/p1234-mika-on-rgb-fi.html
Mikä on RGB:

RGB on lyhenne lisäainevärijärjestelmästä, joka muodostuu englannin punaisen, vihreän ja sinisen värien alkukirjaimista.
RGB-valojärjestelmää (tunnetaan myös nimellä valon väri) käytetään kohteissa, jotka lähettävät valoa, kuten tietokone- ja televisiomonitorit, digitaalikamerat, skannerit.

VEKTORIGRAFIIKKA

kuva:https://fi.wikipedia.org/wiki/Vektorigrafiikka#/media/Tiedosto:Inkscapepiom2.png

Vektorigrafiikka on tietokonegrafiikkaa, joka perustuu koordinaatistoon sidottuihin objekteihin, kuten suoriin, monikulmioihin eli polygoneihin, ympyröihin, kaariin jne. Objektien muodot ja ominaisuudet esitetään koordinaatein sekä matemaattisin funktioin.

Pikseligrafiikka

Kuva:https://mainostoimistokeko.fi/logon-vektoroint/

Pikseligrafiikka on sitä kun tietokoneessa näkyy kuvan koko.

A-sarjan koot

Kuva:https://koppa.jyu.fi/avoimet/hum/tvt/tiedonvisualisointi

Standardi A on sarja, jonka peruskoko, A0, on yksi neliömetri. Neliömetrin muoto on sama kuin A4-arkin, eli korkeus on korkeampi kuin leveys (841mm × 1189mm). Numerot A:n perässä taas kertovat kuinka monta kertaa arkki on taiteltu. Eli metrijärjestelmä ja sarjaratkaisu ovat koko standardin perusta.

Painovalmis

kuvA:https://neeaelviira.blogspot.com/2018/01/
Kuva:https://eevalamminen.fi/kirjan-esitteiden-ja-lehtien-taitto/

Painovalmis tiedosto tarkoittaa painokelpoista ja ensisijaisesti PDF-formaatissa painotalolle toimitettavaa aineistoa. Aineistoa työstettäessä .ai päätteinen tiedosto on itselle “työversio” ja .pdf on painotalolle lähetettävä lopullinen tiedostomuoto.

Painovalmis on esimerkiksi vaatteeseen painettu logo, yrityksen käyntikortit tai vaikkapa postikortit. Yksinkertaisesti sanottuna se on fyysisesti kosketeltava tuote.

Julkaisuvalmis

Kuva:https://www.kalleviira.com/valokuvaajan-verkkokauppa

Julkaisuvalmis tiedosto tarkoittaa sähköisesti julkaistavaa aineistoa, johon lukeutuu muun muassa some postaukset ja verkkosivujen sekä verkkokauppojen ulkoasut.

Julkaisuvalmiita tiedostoja käytetään esimerkiksi sosiaalisissa medioissa, verkkosivuilla, blogeissa yms. Julkaisuvalmiiden tiedostojen formaattina käytetään PNG:tä tai JPG:tä. Julkaisuvalmiissa tiedostoissa mittayksikkö on pixel (px) ja resoluutiona käytetään 72 (res) tai parempaa. Bleediä ei julkaisuvalmiissa tiedostoissa tarvita.
Julkaisuvalmiissa tiedostoissa väriavaruus on RGB, lyhenne tarkoittaa sanoja red, green ja blue. Väriavaruutena voi olla myös HEX arvot.

Tiedostomuodot.ai     .jpg     .png

VäriavaruusRGB

MittayksikköPX (pikseli)

Resoluutio72

Advertisement

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

%d bloggers gostam disto: